Circular economy and business sustainability of an agricultural sugar company in Peru

Authors

DOI:

https://doi.org/10.56294/sctconf2023178

Keywords:

Circular Economy, Corporate Sustainability, Social Value, Environmental Value, Economic Value

Abstract

The objective of the research was to determine the relationship between the circular economy and business sustainability in an agricultural sugar company in Peru; the methodology used was quantitative, non-experimental design, transectional and correlational. The sample was made up of 291 workers of the agricultural sugar company. The survey was used as a data collection technique and a questionnaire was designed with 24 Likert scale items, which obtained a reliability with a Cronbach’s Alpha coefficient of 0,801. The results show that with an asymptotic significance of less than 0,05 (p<0,05), a positive and moderate correlation of 0,541 the circular economy has a direct relationship with business sustainability, therefore, there is a regular circular economy, that is, there is a measured application of the actions of regenerate, share, optimize, close the circle, digitize and replace that allow transition to the circular economy, leading to a regular business sustainability over time.

References

Arnedo R, Jaca C, León C, Ormazábal M. Guía práctica para implementar la economía circular en las pymes (1a ed.). Madrid, España: Aenor; 2020.

Balseca Castro J, Tapia Bonifaz A, Jácome Tamayo S. Circular economy through the production of edible mushrooms in agricultural waste. MktDESCUBRE. 2021; 1(Especial): 83 - 90. Disponible en: https://doi.org/10.36779/mktdescubre.v1iEspecial.564

Bisso F. La educación ambiental y su relación con el desarrollo de la actividad acuícola – AMYPE, en la piscigranja Wilcay, distrito de Santa Leonor – 2019” (Tesis de maestría). Universidad Nacional José Faustino Sánchez Carrión, Huacho, Perú; 2021. Disponible en: https://repositorio.unjfsc.edu.pe/handle/20.500.14067/5396

Carbonell A, Romero J, Gértrudix M, Borges E. Educar para un futuro sostenible a través de la economía circular: Implicación ciudadana y cambio social. Comunicar. 2022; 30(73): 21-32. Disponible en: https://doi.org/10.3916/C73-2022-02

Catacora H. Influencia del clima organizacional de la Dirección Regional de Comercio Exterior y Turismo (DIRCETUR) en la sostenibilidad empresarial de la Asociación Peruana de Agencias de Viajes y Turismos (APAVIT) - Puno, 2017. [Tesis de maestría. Universidad de San Martín de Porres, Lima, Perú]. 2018. Disponible en: https://repositorio.usmp.edu.pe/handle/20.500.12727/3937

Cervantes, G. (2021). Transitando a la economía circular en el sector agropecuario: granjas experimentales en Guanajuato, México. Revista Kawsaypacha: Sociedad Y Medio Ambiente, (7), 45-66. Disponible en: https://doi.org/10.18800/kawsaypacha.202101.003

Flores M. La inclusión financiera como ente generador del desarrollo sostenible en los emprendimientos del Cantón Ambato” (Tesis de maestría). Universidad Técnica de Ambato, Ecuador; 2019. Disponible en: https://repositorio.uta.edu.ec/jspui/handle/123456789/29928

Lehmann L. Economía circular, el cambio cultural: El modelo sostenible para la reactivación (2a ed.). Argentina: Prosa Editores; 2000.

Maldonado J. Metodología de la investigación social. Paradigmas: cuantitativo, sociocrítico, cualitativo, complementario (1a ed.). Bogotá, Colombia: Ediciones de la U; 2018.

Manrique E. Ordenamiento territorial y desarrollo agrario en el distrito de Santiago de Cao, 2019” (Tesis de maestría). Universidad César Vallejo, Trujillo, Perú; 2020. Disponible en: https://hdl.handle.net/20.500.12692/46061

Mejía D. Sostenibilidad empresarial de las curtiembres de Villapinzón y su relación con la gestión del recurso hídrico. [Tesis de maestría, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá, Colombia], 2018. Disponible en: https://repositorio.unal.edu.co/handle/unal/68841

Palomino, J. La responsabilidad social y la sostenibilidad empresarial en los colaboradores del centro de entretenimiento y convenciones Atlantic City de Miraflores, Lima, año 2020”. [Tesis de maestría. Universidad de San Martín de Porres, Lima, Perú]; 2021. Disponible en: https://hdl.handle.net/20.500.12727/7813

Pimienta J. De la Orden A. Metodología de la investigación (3a ed.). Ciudad de México, México: Pearson; 2017.

Soto M. Economía circular y su impacto en la gestión ambiental y el desarrollo urbano sostenible del distrito de La Molina, 2021. [Tesis doctoral]. Universidad César Vallejo, Lima, Perú; 2022. Disponible en: https://hdl.handle.net/20.500.12692/80752

Strange T. Bayley A. Desarrollo sostenible: Integrar la economía, la sociedad y el medio ambiente (1a ed.). México: Esenciales OCDE, OECD Publishing – Instituto de Investigaciones Económicas, UNAM; 2014. Disponible en: https://www.oecd-ilibrary.org/environment/desarrollo-sostenible_9789264175617-es

Urdiales F. La gestión administrativa de los recursos económicos y su incidencia en la sostenibilidad de las empresas pymes comerciales en la ciudad de Machala. [Tesis de maestría] Universidad Católica de Santiago de Guayaquil, Ecuador; 2018. Disponible en: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/11657

Downloads

Published

2023-05-07

How to Cite

1.
Espinoza Gallardo R, Lioo Jordan F de M, Baldeos Ardian LA, Ramos Y Yovera S, Ausejo Sanchez J. Circular economy and business sustainability of an agricultural sugar company in Peru. Salud, Ciencia y Tecnología - Serie de Conferencias [Internet]. 2023 May 7 [cited 2025 Apr. 19];2:178. Available from: https://conferencias.ageditor.ar/index.php/sctconf/article/view/149